Warsztaty kulinarne w ramach realizowanego przez Lokalną Grupę Działania Ziemi Kraśnickiej projektu „Zasmakuj w tradycji” w świetlicy wiejskiej
w Wyżnicy gmina Dzierzkowice
14.06.2014r. odbyły się warsztaty kulinarne zorganizowane w ramach projektu współpracy Zasmakuj w tradycji na terenie Gminy Dzierzkowice.
Uczestnicy warsztatów w ramach prezentacji przygotowali tradycyjne potrawy, przepisy tych potraw przekazywane są z pokolenia na pokolenie, a były to:
1. Stowarzyszenie „Razem dla Przyszłości” w Wyżnicy.
- lemieszka, pyzy, chłodnik, podpłomyki, barszcz z kiszonej sałaty, strucla, chleb wiejski.
2. KGW- Dz-ce Góry w osobach : P. Elżbieta Bryczek, P. Rachoń Danuta
- kasza jęczmienna ze skwarkami, pierogi jaglano-serowe.
3. KGW- Terpentyna w osobach : P. Urszula Zaborowska i P. Joanna Zapalska
- knedle nadziewane cebulą.
4. KGW- Dzierzkowice-Zastawie w osobach : P. Zofia Kurdziel , P. Marianna Krakowiak
- Flaczki z kaszą jaglaną, pierogi nadziewane mięsem z drobiu, placki Dzierzkowskie z marchwi.
5. KGW Dzierzkowice-Podwody w osobach: P. Urszula Racławska, P. Hanna Łańcucka
i P. Henryka Czarnota
- kaszanka wiejska , podpłomyki.
6. KGW- Wyżnianka w osobach : P. Dorota Szymańska , P. Zofia Szymańska
- pazibroda.
7. KGW- Dzierzkowice-Rynek w osobach : P. Dorota Kwiatek , P. Pelagia Brania, P. Zarzycka Diana
- pierogi ze szpinaku, nalewka- groszkówka, nalewka - porzeczkówka.
8. Sołectwo Wyżnica w osobach: P. Adam Oszust, P. Krystyna Oszust, P. Krzysztof Paziak, P. Dorota Zapalska
- szparagi w sosie, nalewka: Jarzębiak, Głogówka, Tarniówka, Koniak domowy, pieróg gryczany , chleb żytni, placek truskawkowy, ciasto drożdżowe, smalec domowy, ogórek kiszony, pierogi jaglano-serowe, pierogi gryczano-serowe ,pierogi owocowe, owoce- truskawka.
9. KGW- Sosnowa-Wola w osobach : P. Terelak Marianna, P. Terelak Stanisława, P.Terelak Leokadia,P. Siudym Helena, P. Wojtak Kazimiera
- naleśniki pikantne, kapusta z grochem, lemieszka, pączki parowe, wędlina wiejska, kluski z rękawa, kaszaki.
10. KGW- Ludmiłówka w osobach : P. Mazurek Dorota, P. Katarzyna Kwiatek, P. Rolla Edyta, P. Latos Elzbieta
- smalec ze skwarkami, chleb wiejski, pasztet wiejski, miód gryczany, dżem truskawkowy, dżem brzoskwiniowy.
11. KGW- Dzierzkowice Wola w osobach : P. Teresa Sadowska i P. Katarzyna Pać
- bigos wiejski z grzybami, nalewka z dzikiej róży, kaszaki na słodko, kaszaki na słono.
Pod czujnym i życzliwym okiem kucharzy z Fundacji Qulturalne Qulinaria uczestnicy warsztatów gotowali: „piwna zupa ze śmietaną i twarogiem” oraz „gołąbki z nadzieniem ziemniaczanym”.
W trakcie Agencja producencka OTO filmowała spotkanie. W filmie promocyjnym, który ukarze się w TVP lublin zostaną pokazane również ciekawe miejsca (atrakcje turystyczne) i ludzi z terenu Gminy Dzierzkowice
Serdecznie dziękujemy wszystkim uczestnikom spotkania za aktywny udział, prezentację swoich potraw oraz wszystkim tym, którzy pomagali przy organizacji spotkania, a w szczególności Pani Elżbiecie Duda pracownikowi Gminy Dzierzkowice oraz Panu Marcinowi Gąsiorowskiemu Sekretarzowi Gminy Dzierzkowice.