24 mar 2016
Mieszkanki gminy Dzierzkowice, z myślą o świątecznym stole, postanowiły wykorzystać ostatnie dni przed świętami na rozwijanie swoich zdolności kulinarnych. W tym tygodniu uczyły się przyrządzania wielkanocnych potraw na warsztatach zorganizowanych przez miejscowy ośrodek kultury. W spotkaniu, które poprowadziła Halina Zięba z kraśnickiego oddziału Lubelskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Końskowoli, wzięły udział członkinie Klubu Seniora, działającego przy Gminnym Ośrodku Kultury i przedstawicielki kół gospodyń wiejskich z gminy Dzierzkowice.
Uczestniczki warsztatów pracowały w grupach, przygotowując, m.in.: barszcz z jajkiem, schab, kiełbasę z boczkiem, sałatki, surówki i zapiekankę z kaszy gryczanej, kotleciki z piersi kurczaka panierowane w płatkach kukurydzianych i napój z ziół słodzony miodem.
Zajęcia zakończyła wspólna degustacja przyrządzonych smakołyków, na którą organizatorzy zaprosili także przedstawicieli władz samorządowych. Wyjątkowym smakiem i zapachem świątecznych potraw raczyli się wójt gminy Marcin Gąsiorowski i sekretarz Tomasz Ośka.
Więcja na:http://ias24.eu
Uczestniczki warsztatów pracowały w grupach, przygotowując, m.in.: barszcz z jajkiem, schab, kiełbasę z boczkiem, sałatki, surówki i zapiekankę z kaszy gryczanej, kotleciki z piersi kurczaka panierowane w płatkach kukurydzianych i napój z ziół słodzony miodem.
Zajęcia zakończyła wspólna degustacja przyrządzonych smakołyków, na którą organizatorzy zaprosili także przedstawicieli władz samorządowych. Wyjątkowym smakiem i zapachem świątecznych potraw raczyli się wójt gminy Marcin Gąsiorowski i sekretarz Tomasz Ośka.