• 24 czerwiec 2015 00:00

Warsztaty kulinarne w ramach realizowanego przez Lokalną Grupę Działania Ziemi Kraśnickiej projektu  „Zasmakuj w tradycji”  w świetlicy wiejskiej
w Wyżnicy gmina Dzierzkowice

14.06.2014r. odbyły się warsztaty kulinarne zorganizowane w ramach projektu współpracy Zasmakuj w tradycji na terenie Gminy Dzierzkowice.

 Uczestnicy warsztatów w ramach prezentacji przygotowali tradycyjne  potrawy, przepisy tych potraw przekazywane są z pokolenia na pokolenie, a były to:

1. Stowarzyszenie „Razem dla Przyszłości” w  Wyżnicy.

 - lemieszka, pyzy, chłodnik, podpłomyki, barszcz z kiszonej sałaty, strucla, chleb wiejski.

2. KGW- Dz-ce Góry w osobach : P. Elżbieta Bryczek, P. Rachoń  Danuta

- kasza jęczmienna ze skwarkami, pierogi jaglano-serowe.

3. KGW- Terpentyna  w osobach : P. Urszula Zaborowska  i  P. Joanna Zapalska

- knedle nadziewane cebulą.

4. KGW- Dzierzkowice-Zastawie  w osobach : P. Zofia Kurdziel , P. Marianna Krakowiak

- Flaczki z kaszą jaglaną, pierogi nadziewane mięsem z drobiu, placki Dzierzkowskie z marchwi.

5. KGW Dzierzkowice-Podwody w osobach: P. Urszula Racławska, P. Hanna Łańcucka

 i  P. Henryka Czarnota

- kaszanka wiejska , podpłomyki.

6. KGW- Wyżnianka   w osobach : P. Dorota Szymańska , P. Zofia Szymańska

- pazibroda.

7. KGW- Dzierzkowice-Rynek   w osobach : P. Dorota Kwiatek , P. Pelagia Brania, P. Zarzycka Diana

- pierogi ze szpinaku, nalewka- groszkówka, nalewka - porzeczkówka.

8. Sołectwo Wyżnica w osobach: P. Adam Oszust, P. Krystyna Oszust, P. Krzysztof Paziak, P. Dorota Zapalska

- szparagi w sosie, nalewka: Jarzębiak, Głogówka, Tarniówka, Koniak domowy, pieróg gryczany , chleb   żytni, placek truskawkowy, ciasto drożdżowe, smalec domowy, ogórek kiszony, pierogi jaglano-serowe, pierogi gryczano-serowe ,pierogi owocowe, owoce- truskawka.

9. KGW- Sosnowa-Wola  w osobach : P. Terelak Marianna, P. Terelak Stanisława, P.Terelak Leokadia,P. Siudym Helena, P. Wojtak Kazimiera

- naleśniki pikantne, kapusta z grochem, lemieszka, pączki parowe, wędlina wiejska, kluski z rękawa, kaszaki.

10. KGW- Ludmiłówka  w osobach : P. Mazurek Dorota, P. Katarzyna Kwiatek, P. Rolla Edyta, P. Latos Elzbieta

- smalec ze skwarkami, chleb wiejski, pasztet wiejski, miód gryczany, dżem truskawkowy, dżem brzoskwiniowy.

11. KGW- Dzierzkowice Wola w osobach : P. Teresa Sadowska i P. Katarzyna Pać

- bigos wiejski  z grzybami, nalewka z dzikiej róży, kaszaki na słodko, kaszaki na słono.

Pod czujnym i życzliwym okiem kucharzy z Fundacji Qulturalne Qulinaria uczestnicy warsztatów gotowali: „piwna zupa ze śmietaną i twarogiem” oraz „gołąbki z nadzieniem ziemniaczanym”.

W trakcie Agencja producencka OTO filmowała spotkanie. W filmie promocyjnym, który ukarze się w TVP lublin zostaną pokazane również ciekawe miejsca (atrakcje turystyczne) i ludzi z terenu Gminy Dzierzkowice

Serdecznie dziękujemy wszystkim uczestnikom spotkania za aktywny udział, prezentację swoich potraw oraz wszystkim tym, którzy pomagali przy organizacji spotkania, a w szczególności Pani Elżbiecie Duda pracownikowi Gminy Dzierzkowice oraz Panu Marcinowi Gąsiorowskiemu Sekretarzowi Gminy Dzierzkowice.