• 08 październik 2018 00:00
Ponad 200 osób skorzystało z zaproszenia do udziału w festynie "Wiedza na wagę życia: mały też dużo może", który filia biblioteczna w Dzierzkowicach-Woli zorganizowała w ramach ogólnopolskiej akcji "Mirabelka - kiełkująca historia w 100licy".Jej podsumowanie odbyło się w sobotę 6 października i było połączone z sadzeniem "Dębów Pamięci" w 100. rocznicę odzyskania przez Polskę niepodległości.

Od połowy września w filii Zespołu Placówek Oświatowych w Terpentynie w Dzierzkowicach-Woli odbywały się warsztaty, na których dzieci w wieku od 2 do 9 lat słuchały książki Cezarego Harasimowicza, nawiązującej do hasła akcji, a także wykonywały drzewka mirabelki z różnych materiałów plastycznych. Powstałe prace zostały zaprezentowane podczas sobotniego finału, a ich autorzy odebrali dyplomy, potwierdzające udział w warsztatach.

Na placu przy Wiejskim Domu Kultury w Dzierzkowicach-Woli odbyło się symboliczne sadzenie trzech międzypokoleniowych mirabelek przez przedstawicieli najmłodszych, młodzieży i dorosłych oraz "Dębów Niepodległości". Pierwszy dąb jest poświęcony pamięci Stanisława Toporka, jedynego dotąd posła na Sejm RP z Dzierzkowic i społecznika, a podczas sobotniej uroczystości został posadzony przez jego córkę Agnieszkę Brodacz. Pozostałe drzewka sadzili wójt gminy Dzierzkowice Marcin Gąsiorowski, przedstawiciele Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie i Starostwa Powiatowego w Kraśniku, duchowni, delegacje szkół, bibliotek i organizacji społecznych oraz Nadleśnictwa Gościeradów, które przekazało sadzonki.

Plenerową część sobotniego festynu zakończył widowiskowy pokaz strażacki w wykonaniu druhów z OSP w Dzierzkowicach-Woli i OSP w Dzierzkowicach-Rynku. Działania strażaków ciekawym komentarzem opatrzył naczelnik OSP w Dzierzkowicach-Rynku Konrad Kaproń, a samochód z którego druhowie ratowali ofiary symulowanego wypadku przekazał Rafał Piotrowski.

Podczas drugiej części sobotniej imprezy, która odbywała się w budynku WDK w Dzierzkowicach-Woli, z okazji 100-lecia niepodległości festynowi goście zostali udekorowani biało-czerwonymi kotylionami, które wykonała Małgorzata Dudek, prowadząca zajęcia plastyczne w Gminnym Ośrodku Kultury w Dzierzkowicach.

Organizatorzy przyznali również symboliczne statuetki "Złotego człowieka" i "Złotej organizacji" dla osób lub organizacji "dobrych serc", które angażują się w działalność społeczną i kulturalną oraz pomoc ludziom i zwierzętom. Odebrali je: wójt Marcin Gąsiorowski, wokalistka Leokadia Terelak, Naczelnik OSP Dzierzkowice-Rynek Konrad Kaproń, OSP Dzierzkowice-Wola i Koło Gospodyń Wiejskich "Gryczanki" z Dzierzkowic-Woli, a wręczali Janusz Malinowski z Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie oraz reprezentujący starostę kraśnickiego Andrzeja Maja radny Powiatu Kraśnickiego Stefan Stachula.

Spotkanie uświetniła część artystyczna, w której wystąpili: KGW "Gryczanki" z Dzierzkowic-Woli, zespół wokalny "Nutki" z GOK w Dzierzkowicach, Zespół Śpiewaczy z Dzierzkowic-Woli, solistka Leokadia Terelak, zespół "Wesoła Gromada" działający przy Klubie Seniora w GOK Dzierzkowice, skrzypek Jakub Majdański, kilkuletnia wokalistki Gabrysia Gorczyca oraz jej starsze koleżanki - Ilona Kurdziel, Weronika Grudzińska i Julia Kurdziel. Dwie ostatnie artystki odebrały także od przedstawiciela Marszałka Województwa Lubelskiego Sławomira Sosnowskiego podziękowania za pełny emocji i wzruszeń koncert, który odbył się niedawno podczas obchodów Wojewódzkiego Święcie Kombatanta w Lublinie.

Uczestnicy spotkania obejrzeli również prezentację podsumowującą warsztaty w szkole w Dzierzkowicach-Woli i wystawę książek "Mirabelka", dostępnych w miejscowej filii bibliotecznej, a na koniec zajadali się drożdżówkami, ciastkami i dżemem z mirabelek oraz pysznościami, które przygotowały "Gryczanki" pod kierunkiem Katarzyny Pać. W festynowym menu znalazły się m.in.: pulpety w sosie pieczarkowym, z kaszą gryczaną i surówkami, pierogi z kaszą gryczaną i mięsem, pierogi z kaszą gryczaną, serem i bitą śmietanką przyozdobione miętą, a przy wiejskim stole goście mogli skosztować smalcu mięsnego z przyprawami, wiejskiego chleba, przetworów, ciast, kaszaków i kompotu… oczywiście z mirabelek. Więcej na:http://ias24.eu